Srnčia ruja

08.07.2014 17:04

Spravidla od polovice júla prebieha v našich prírodných podmienkach srnčia ruja. Najskôr idú do ruje mladé srnky, ktoré nie sú vyčerpané vodením mláďat. "Predsvadobné" naháňačky sa odohrávajú najprv len ráno alebo navečer a keď ruja vrcholí, tak sa s naháňajúcou srnčou zverou môžeme stretnúť aj počas dňa.

Akt srnčej lásky sa začína na vrchole leta. Samice vypúšťajú zo žľazy medzi raticami výlučok, ktorý zanechávajú ako pachovú stopu oznamujúcu pripravenosť na párenie. Keď sa srncovi nepodarí prilákať srnu na svoje teritórium, opúšťa ho a hľadá spomenutú pachovú stopu rujnej srny. Milostne naladená samica láka samca i jemným pískaním. Srnec je v tom čase taký náruživý, že pribehne aj na naše zapískanie na liste trávy či vábničke. To poľovníci využívajú i pri love srncov. Ak samec nájde stopu, pustí sa po nej hľadať samicu. V jej blízkosti však môže naďabiť na iného samca. V prípade, že ide o slabšieho soka, odoženie ho. Ak sa však stretne s rovnocenným rivalom, nasleduje súboj. Srnce na seba nikdy neútočia odzadu. Väčšinou je ich boj skôr rituál, no občas predsa dochádza k poraneniam lebky alebo k prebodnutiu parožkami. Výnimočne sa môžu protivníci zakliesniť tak nešťastne, že obaja uhynú od vyčerpania.

Párenie má dlhú predohru. Môže trvať jeden i dva dni. Počas nej srnec neustále chodí alebo behá za zdanlivo sa zdráhajúcou srnou. Nakoniec ju preháňa v kruhu, okolo kríka alebo mladého stromčeka, pričom dychčí a fučí, kým ona píska. Napokon dochádza k opakovanému páreniu. Medzi jednotlivými páreniami srnec vždy krátky čas odpočíva. V porastoch trávy, prípadne obilia zanecháva udupané kruhy s priemerom niekoľkých metrov. V minulosti im niektorí ľudia hovorievali „čarodejné“ alebo „bosorácke kruhy“. Srnec po párení zostáva v spoločnosti srny ešte niekoľko dní, potom si začne hľadať inú rujnú samicu. Na ruji sa zúčastňuje aj srna vodiaca tohtoročné srnčiatka. Na chvíľu, nie dlhšie ako na jeden deň, ich opúšťa, aby sa mohla spáriť.

Pre srny je typická latentná gravidita. Oplodnené vajíčko ustrnie vo vývine a do steny maternice sa zanorí so značným oneskorením. Začína sa vyvíjať najskôr v decembri, aby mláďatá prišli na svet, až keď bude teplejšie. U nás sa rodia od apríla do júna. Vtedy sa srna uchýli na dobre ukryté miesto a na svet privedie mláďatá. Samice, ktoré v čase pravej srnčej ruje zostali neplodné, sa môžu znovu spáriť ešte v novembri, prípadne v decembri, počas takzvanej jalovej ruje.

Video zo srnčích nahováračiek si môžete pozrieť tu.

Lov kapitálneho srnca počas ruje je nádherný zážitok, najmä ak ho korunuje úspech, za ktorým stojí privábenie vopred vyhliadnutého krásavca.

Niektorí začínajúci poľovníci majú predstavu, že lov srnca v ruji je ľahká záležitosť. Stačí si zadovážiť kvalitnú vábničku, spoľahnúť sa na dobre nastrelenú zbraň a mať vytúženú povolenku vo vrecku. Niekedy sa aj za takýchto okolností lov naozaj vydarí, ale je to skôr súhra náhod ako cielená poľovnícka činnosť. Poľovačka na srnca, a tobôž počas ruje, sa nemôže začať až vtedy, keď na neho dostanete povolenku! Srnčiu zver treba sledovať po celý rok. Viac o love srncov počas ruje si priblížíme v samostatnom článku.

© 2013- 2014 PZ BRDO I. Ostrá Lúka

Tvorba web stránok zdarmaWebnode