Zimný čas- čas trofejí

29.01.2014 19:07

Autor: Ján Krnáč

O pár týždňov sa po celom Slovensku naplno rozbehnú chovateľské prehliadky, na ktorých budú poľovníci prezentovať výsledky svojho chovateľského snaženia za uplynulú poľovnú sezónu. Návštevníci si budú môcť pozrieť krásne trofeje jeleňov, srncov, diviakov a inej poľovnej zveri.

Čas je neúprosný a nezastaví sa. Tak ako starne les, človek, tak ako starnú a žltnú fotografie, tak „starne" aj trofej na našej stene. Objavuje sa na nej povlak s nádychom žltej farby a aj kosti už nie sú také biele aké boli kedysi. Prečo? Rastlinné šťavy a živica, ktorá priľnula k parožiu sa sušením pomaly „stráca". Čo môžeme urobiť, aby k tomu nedochádzalo? Existuje niečo, čím by sa trofej dala oživiť? Pozrime sa spoločne na niektoré z postupov, ktoré majú zabezpečiť aby oživili nie len trofeje ale tiež zašlý čas krásnych a nezabudnuteľných poľovníckych zážitkov.

Niektorí poľovníci pre zlepšenie vzhľadu trofeje siahajú po vosku, oleji alebo laku. V prípade vosku je ale potrebné energické leštenie, čo však v prípade ruží a bohatého perlovania je časovo náročné a na niektorých miestach nie celkom ľahké resp. skôr nemožné.

Ošetrenie trofeje konzervačným olejom dáva o niečo málo lepší vzhľad ale opäť len na krátku dobu. Vzhľadom na vlastnosti oleja dochádza pri tom k zachytávaniu prachu z okolia, čo tiež nie je pre vzhľad trofeje dobré. Okrem toho je potrebné nadbytočný olej z trofeje odstrániť.

Ďalšou z možností je lakovanie. Pri tomto spôsobe ale trofej získa neprirodzenú farbu a opäť je potrebné nadbytočný lak z trofeje odstrániť. V prípade, že je v okolí trofeje vlhkejší vzduch, môže dôjsť až k zakaleniu povrchu trofeje. Ak sa však niekto rozhodne pre tento spôsob regenerácie trofeje, nech ju radšej zverí do rúk odborníkov, ktorí s touto technológiou pracujú.

Tak ako sa na nábytok usádza prach, tak ani trofej nie je ušetrená. Ako môžeme zistiť, najviac náchylné a viditeľné miesta sú parohy – lopaty, koruny a miesta medzi perlovaním. Prach vo svojom dôsledku znižuje celkový vzhľad trofeje, preto je ho potrebné odstrániť napr. pomocou vysávača alebo suchého štetca. Použiť môžeme aj teplú vodu, do ktorej pridáme saponátový prípravok a touto zmesou umyjeme trofej. Prebytočnú kvapalinu odstránime štetcom alebo handričkou. Výhodou je, že kvapalina sa dostane aj do inak menej prístupných miest (perly, ruže), z ktorých sa vyplaví špina.

V prípade, že pri bielení sa neúmyselne vybielili niektoré časti napr. na ruži, použitím špeciálnych pastových pigmentov zmiešaných s kvapalinou môžu tieto miesta získať opäť pôvodnú farbu. Potom je potrebné nechať trofej poriadne vysušiť. Niektorí odborníci doporučujú ešte použitie niekoľkých kvapiek aviváže do kvapaliny. Po dokonalom vysušení trofeje je možné využiť balzám na trofeje, čím trofej oživí svoju povrchovú vrstvu a farbu.
Podobne ako u trofeji aj podložka potrebuje svoju údržbu. Aj tu je možné využiť balzám na trofeje a obnoviť tak vzhľad podložky, ktorá dotvára celkový estetický dojem. Ale najprv je potrebné aj z podložky odstrániť všadeprítomný prach.

A teraz je potrebné venovať sa lebke, aby sa obnovil je biely vzhľad. Najprv samozrejme odmontujeme podložku a zo zažltnutej lebky odstránime vysávačom alebo suchým štetcom usadený prach. Potom namočíme lebku do teplej vody s prídavkom saponátu. Vhodný je práškový umývací prostriedok, ktorý sa bežne používa v umývačke riadu, niektorí používajú aj prací prášok. Po určitom čase, keď sa nečistoty z povrchu rozpustili, lebku zľahka vykartáčujeme, aby sme z nej odstránili aj ostatné nečistoty. Pred vlastným kúpeľom by sme mali nosové kosti zabaliť do pásky, aby sa nám nerozišli. Odbaliť ich musíme až po dôkladnom vyschnutí lebky. Ak sa tomu nevyhneme, potom je vhodné použiť na rozídené kosti lepidlo na drevo. Po umytí lebky v kúpeli so saponátom ju musíme dôkladne prepláchnuť v studenej vode. Lebku potom necháme poriadne vyschnúť. Vyčistenú trofej opäť pripevníme na podložku a zavesíme ju na stenu, kde v nás opäť bude vyvolávať nezabudnuteľné poľovnícke spomienky na prežité chvíle strávené v prírode.

Ako to robia profesionáli napr. preparátor Wilfried Patsch, o tom už nasledujúce riadky. Pán Patsch sám hovorí, že zimný čas, je ideálny čas na obnovu starých trofejí, aby získali svoju pôvodnú krásnu bielu farbu. Vzhľadom na to, že pri tomto spôsobe sa pracuje s 30% roztokom peroxidu vodíka, je potrebné mať na sebe pracovný odev, rukavice a ochranné okuliare. Okrem toho sa to musí vykonávať v dobre vetraných priestoroch, aby sa predišlo poškodeniu sliznice od výparov peroxidu vodíka. V miestnosti by sa nemali tiež zdržiavať deti. Svoj postup zhrnul do nasledujúcich bodov:

1) V starom a dostatočne veľkom hrnci necháme zovrieť vodu, do ktorej vložíme lebku a necháme ju ešte aspoň 10 až 15 minút povariť na miernom ohni. Veľký pozor je potrebné dať u mladých (jednoročných a dvojročných) trofejí, kde sú kosti lebky oveľa tenšie ako u starších. Tiež je dávať veľký pozor pri zrezaných lebkách, ktoré sú viac citlivé ako celé lebky.
2) Lebku potom vyberieme z hrnca a ešte teplú ju ponoríme do iného hrnca s horúcou vodou, do ktorej sme pridali neagresívny čistiaci prostriedok alebo saponát na odstránenie nečistôt alebo prípadné zvyšky mastnoty. Pomôcť si pri odstránení zvyškov mastnoty môžeme aj kefou.
3) Veľké trofeje napr. z jeleňa, muflóna a pod. môžeme očistiť pomocou vysokotlakovej umývačky alebo parnej čističky. Doporučuje sa teplota asi 80 stupňov C až 90 stupňov C a starostlivo regulovať tlak. Veľkú opatrnosti u mladých trofejí s tlakom, aby nedošlo k ich poškodeniu.
4) Lebku nenechať vychladnúť, nakoľko by sa póry opäť zatvorili, ale čo najskôr ju položiť do zohriateho kúpeľa peroxidu vodíka a tento pomocou starej naberačky opatrne nalievať na lebku.
5) Takto vyčistenú lebku uložíme na slnečné miesto, čím sa lebka vysuší a súčasne tiež slnečné lúče napomôžu vybieleniu kostí lebky

Aby bolo zabezpečená efektívnosť uvedeného postupu, preparátor doporučuje prevádzať obnovu trofeje minimálne dvakrát za rok. Medzi poľovníkmi istotne existuje niekoľko ďalších zaručene fungujúcich postupov ako oživiť niekdajší „lesk" trofejí.

***

Článok je prebratý zo stránky www.horar.sk

© 2013- 2014 PZ BRDO I. Ostrá Lúka

Tvorba web stránok zdarmaWebnode