JÚL V POĽOVNOM REVÍRI

13.07.2015 08:38

Júl- siedmy mesiac v roku, je mesiacom hojnosti potravy, letných horúčav a búrok, žatvy obilia a srnčej ruje. Zver nachádza dostatok potravy nielen na lúkach a poliach, ale tiež v lese kde spása letorasty stromov, krov a malín, ale tiež trávy a buriny, ktoré rastú v podraste lesa. Počas letných horúčav sa zver rada uchyľuje do lesných húštin, ku kaliskám a potokom. Tam nachádza úkryt pred teplom, ale tiež pred dotieravým hmyzom. Na pastvu vychádza až v neskorších večerných hodinách, keď je teplota prijateľnejšia. Zver má v tomto období zvýšené nároky na vodu. Denná spotreba vody u jelenej zveri počas horúcich dní je 15 až 20 litrov. K tomuto mesiacu tiež neodmysliteľne patria letné dovolenky a školské prázdniny, ktoré sú spojené s turizmom, zberom hríbov a lesných plodov.

Júl je mesiacom “prestretého stola”, mesiacom dostatku potravy, ale už teraz je potrebné myslieť na zimné prikrmovanie. Pokračuje príprava objemového krmiva - sena, ktoré je hlavným zdrojom potravy počas zimy. Dôležité je seno dobre usušiť, ale ešte dôležitejšie je ho správne uskladniť. Musí byť uskladnené na suchom mieste, aby seno nezvlhlo a následne nesplesnelo. Plesne sú zdrojom mykotoxínov, ktoré spôsobujú zveri žalúdočné ťažkosti. V tomto období je tiež správny čas na prípravu letniny, ktorú v zimných mesiacoch obľubuje najmä srnčia zver. V júli tiež prebieha žatva obilnín, preto začíname aj zo zaobstarávaním jadrového krmiva. Od poľnohospodárov možno získať dostatok odpadového obilia a pliev. Samozrejmosťou je pravidelná kontrola soľníkov, v ktorých je potrebné dopĺňať soľ.

Koniec júla sa nesie v znamení srnčej ruje. Srnce sa už teraz začali správať teritoriálne a možno ich stretnúť aj v neobvyklom čase a na neobvyklých miestach. Prítomnosť srnca možno zistiť aj podľa iných pobytových stôp - hrabaniská, poodierané a polámané nízke stromčeky. Počas srnčej ruje sa máme šancu dostať aj k starším, skúsenejším a opatrnejším srncom pomocou vábničky. Vábenie srnca napodobnením hlasu rujnej srny je “umenie”, ktoré ovláda len málo poľovníkov. Túto dovednosť treba trénovať a skúšať hlavne počas ruje. Mnoho srncov nám zlým “písknutím” odskočí, kým sa nám to raz podarí a privábime toho nášho životného srnca...!

Spln mesiaca je  2. a 31. júla 2014. Mesiac vychádza v deň splnu približne o 20:46 hod. resp. 20:05 hod., zapadá o 5:10 hod. resp. 5:15 hod. Slnko vychádza na začiatku mesiaca približne o 4:44 hod. a zapadá o 20:49 hod. Na konci mesiaca vychádza slnko o 5:15 hod. a zapadá o 20:23 hod.

Lovu zdar!

© 2013- 2014 PZ BRDO I. Ostrá Lúka

Tvorba web stránok zdarmaWebnode